Waarom een accountant?

Een accountant is specialist op financieel-administratief gebied. Hij stelt jaarrekeningen en andere financiële overzichten samen, verricht bepaalde controles en kent de fijne kneepjes van de belastingwetgeving. Dit maakt hem tot dé adviseur en vertrouwenspersoon van ondernemers in het midden- en kleinbedrijf.

Wat doet een accountant precies?

De accountant verzamelt en controleert uw financiële informatie. Hij stelt uw jaarrekening samen en geeft desgewenst een samenstellingsverklaring voorzien van een verantwoording af. De samenstellingsverklaring en de bijbehorende verantwoording kunnen vereist zijn als u bijvoorbeeld krediet- of subsidieaanvragen doet bij een financiële instelling. In die verklaring zit ook direct een verschil tussen een administratiekantoor en een accountantskantoor: alleen een accountantskantoor heeft de bevoegdheid om een samenstellingsverklaring af te geven.

Duidelijk. Maar een accountant doet toch méér?

Ja! En dat brengt ons bij een andere (en misschien wel boeiendste) taak voor de accountant: het ondersteunen van de ondernemer bij het bepalen van beleid. De accountant geeft de financiële en fiscale consequenties van het beleid overzichtelijk weer. Voor u als ondernemer is die informatie heel belangrijk. U kunt beoordelen hoe uw bedrijf ervoor staat en of bijvoorbeeld een investering of nieuw ingeslagen koers verantwoord is.

En verder?

U kunt een accountant ook raadplegen bij financieel-administratieve adviesopdrachten, overnames, opvolging, start of beëindiging van uw bedrijf. Hij voorziet u van fiscale, economische, sociale en juridische adviezen. Daarnaast kan een accountant bijvoorbeeld managementondersteuning of advisering bij automatiseringsvraagstukken geven.

Hoe houdt een accountant zijn vakkennis op peil?

Na afronding van de opleiding en het praktijkgedeelte is een accountant niet klaar met studeren. Een accountant is verplicht om zijn kennis jaarlijks up-to-date te houden. Ieder jaar moet hij door middel van studie of training een vastgesteld aantal PE-punten halen. (PE staat voor Permanente Educatie.)